امروزه به نظر می‌رسد روکش کردن داخلی دیوار‌های خانه، محیط‌های اداری و … با گچ کمی قدیمی‌شده است و افراد مختلف به خصوص آن‌هایی که خیلی زود همه چیز برایشان تکراری جلوه می‌کند، می‌توانند در صورت تمایل و جهت ایجاد تنوع در این محیط‌ها، از نوعی روکش جایگزین به اسم کاغذ دیواری استفاده کنند چون این مزیت را دارد که با تمامی دکوراسیون‌ها همخوانی دارد.

کاغذ دیواری همان گونه که از روی اسم آن پیداست یک نوع متریال ساختمانی و پوشش تزئینی است که در طراحی‌های داخلی انواع دیوار‌های اداری خانه‌ها و ساختمانی استفاده می‌شود و برای طراحی و دکوراسیون بخصوص برای اتاق پذیرایی و مهمان، اتاق خواب، اتاق کودک، پشت تلوزیون و ال سی دی کاربرد بسیار زیادی دارد و همچنین در طرح‌ها، چاپ‌ها و رنگ‌های متنوعی طراحی و ساخته می‌شود و با نوعی چسب مخصوص به صورت عمودی بر روی دیوار‌ها چسبانده می‌شود و خرید آن نیز به صورت متری یا رول شده است و به صورت‌های مختلفی از جمله چاپ سطحی، چاپ توسط حکاکی، چاپ دیجیتالی، چاپ سیلک ابریشمی و چاپ توسط ماشین چرخشی، چاپ می‌شود.

برای سفارش طراحی دکوراسیون داخلی و همچنین بازسازی خانه ، آپارتمان و بازسازی ساختمان به گروه مهندسی معماری مسعودیان تماس بگیرید.

تاریخچه پیدایش کاغذ دیواری

گفته می‌شود که کاغذ دیواری از دیرباز و از زمان چینی‌های باستان استفاده شده است که پس از آن در حدود قرن ۸ از طریق یک زندانی به عرب‌ها و در نتیجه آن به اروپایی‌ها منتقل شده است. اما شکل واقعی کاغذ دیواری بیشتر هم‌زمان با پیدایش صنعت چاپ به میدان آمد که در زمان رنسانس این متریال رونق زیادی در بین اشراف اروپا پیدا کرد و آن را به صورت فرشینه‌های تزئینی و در ابعاد مختلف و طراحی شده توسط هنرمندان خبره، مورد استفاده قرار می‌دادند و از آن پس چون این کالا‌ها قیمت گرانی برای مردم عادی داشت، مجبور شدند به جایگزین ارزان قیمت آن یا همان کاغذ دیواری مشابه همان فرشینه‌ها روی بیاورند.

از جمله‌ی مهم‌ترین این کاغذ دیواری‌ها می‌توان طاق نصرت مربوط به آلبرشت دور که در سال ۱۵۱۵ که به سفارش ماکسی میلیان ساخته شد و چاپ‌های معروف انگلستان در سال ۱۵۰۹ اشاره کرد و همچنین در اواسط قرن ۱۸ و ۱۹ در انگلستان و اروپا به تولید انبوه رسید و قیمت آن کاهش یافت و در اوایل قرن بیستم نیز جزء پر استفاده‌ترین کالا‌ها در غرب گشت. تاریخ کاغذ دیواری در ایران نیز به زمان ناصرالدین شاه قاجار برمی‌گردد که گفته می‌شود به دلیل علاقه‌ی زیاد شاه به هنر و معماری بوده است.

 

کاغذ دیواری
کاغذ دیواری

 

انواع کاغذ دیواری از نظر طرح و جنس

۱) کاغذ دیواری‌ با روکش‌های وینیل

روی ماده‌ی کاغذی این نوع از کاغذ دیواری‌ها وینیل آکرلیک یا پی وی سی روکش شده است که برای اکثر فضا‌ها بجز کارگاه‌ها و مکان‌هایی که احتمال برخورد‌های فیزیکی زیاد است کاملا مناسب است و همچنین قابلیت شست و شو و مقاومت در برابر رطوبت و چربی را نیز دارد و روکش‌های وینیلی معمولا به صورت اسپری روی کاغذ پاشیده می‌شود و یا اینکه به صورت لایه‌های نازک به گونه‌ای که قابل دیدن نیست و همچنین لایه‌ی وینیلی به علت خاصیت ضد آب، ضدلک، قابلیت شست و شو و وزن حجمی بالایی که دارد باعث افزایش کیفیت در اکثر کاغذ دیواری‌ها می‌شود. این نوع از کاغذ دیواری تا ۵ سال پس از نصب دوام می‌آورد و به دلیل قابلیت شست و شو بسیار مناسب اتاق خواب کودک و آشپزخانه است و در ابعاد ۵ متر تا ۱۶ متر مربع در بازار موجود است که انواع آن شامل:

– کاغذ‌های وینیل فابریک بک: توسط لایه‌ای از وینیل پوشانده شده است. این نوع از کاغذ دیواری خود شامل سه نوع مخالف هستند.

– وینیل سخت یا جامد: این نوع از کاغذ شامل یک نوار وینیلی جامد است که بر روی لایه‌ی پارچه‌ای یا کاغذی لمینیت شده است و کاملا قابل شست و شو، مقاوم و ضد لک است.

– وینیلی نون وون : این نوع از کاغذ دیواری که در مقابل آب بسیار مقاوم و غیرقابل نفوذ هستند از کاغذ نون وون و صفحه‌ وینیلی تشکیل شده اند و به دلیل خاصیت غیرقابل نفوذ خود در برابر آب، در حمام و آشپزخانه نیز استفاده می‌شود.

– کاغذ دیواری با روکش وینیل جامد: در این نوع کاغذ دیواری که به دلیل مقاومت بالا در محیط‌های چرب و مرطوب مثل آشپزخانه نیز استفاده می‌شود از یک لایه روکش وینیل جامد استفاده شده است که باعث افزایش مقاومت، امکان جابه‌جایی و حتی کندن آسان آن نیز به راحتی فراهم شده است.

۲) کاغذ دیواری با روکش نان وون (منسوج نبافته)

این نوع از کاغذ دیواری از الیاف نساجی و فیبر سلولزی بلند در دستگاه کاغذ تولید می‌شوند و همچنین توسط مواد آکرلیک تقویت می‌شود و تاری خاصی در آن به کمک رنگ‌دانه‌ها بوجود می‌آید. در این نوع از کاغذ دیواری رطوبت باعث می‌شود که روی سطح دیوار بچسبد و نصب آن‌ها آسان است و می‌توان از آن‌ها استفاده مجدد کرد و همچنین در مواقعی که نیاز است تعمیرات و تاسیساتی روی دیوار نصب شود می‌توان آن را جدا کرد و مجددا نصب نمود.

۳) کاغذ دیواری‌های کاغذی

در این نوع کاغذ دیواری‌ها چون طرح بر روی کاغذ چاپ می‌شود و هیچ لایه‌ی محافظتی وجود ندارد و بیشتر جنبه‌ی تزئینی دارد و چون مقاومت کمتری دارد پس تولید آن نیز کمتر است. این نوع از کاغذ دیواری با چسب مخصوص کاغذ دیواری به دیوار می‌چسبد و معمولا برای اتاق کودک مناسب نیست چون دوام ان کم و مابین ۱ الی ۲ سال است و به راحتی پاره می‌شود پس باید همگام حمل وسایل بسیار مواظب آن بود.

 

کاغذ دیواری
کاغذ دیواری

 

۴) کاغذ دیواری سه بعدی

این نوع از کاغذ دیواری با توجه به اسم آن ما را بیشتر در دنیای واقعی غرق می‌کند و به دلیل تصاویر سه بعدی فضاهایی جذاب و خاص فراهم می‌کند و همچنین قابلیت شست و شو دارد و بسیار پر طرفدار است و به دلیل ساختار سه بعدی طر‌ح‌های آن به خصوص از فاصله‌های حدود ۳ متر برجسته به نظر می‌رسد. استفاده از این کاغذ دیواری بخصوص در آپارتمان‌ها و با استفاده از تکنیک‌هایی مثل نور پردازی‌های طراحی شده و زاویه‌دار، سه بعدی بودن کاغذ را بیشتر نمایان می‌کند و همچنین دارای تنوع بالایی به خصوص از نظر چاپ انواع طرح‌ها هستند و به نوبه‌ی خود به سه دسته تقسیم می‌شوند که دسته‌ اول دارای طرح‌های سه بعدی و اشکال هندسی مختلف و به صورت رولی و در طرح‌های کوچک استفاده می‌شود. دسته‌ دوم که به پوستر دیواری یا کاغذ دیواری پوستری معروف است دارای تصاویر بزرگ و حجم‌های هندسی مختلف است.

۵) کاغذ دیواری ضد زلزله

این نوع از کاغذ دیواری از رشته‌های شیشه‌ای ساخته می‌شود که به دلیل رشته‌های ارتجاعی و محکم در هنگام زلزله و لرزش دیوار کشیده می‌شود و باعث نگه داشتن دیوار می‌شود و همچنین انرژی را در ۴ جهت مختلف پخش می‌کند تا انرژی روی قسمت خاصی از دیوار متمرکز نشود و خرابی به بار نیاورد. این کاغذ دیواری در دانشگاه KTI آلمان ساخته شد و در سال ۲۰۱۰ این نوع کاغذ دیواری از سیسمیک ساخته شد.

۶) کاغذ دیواری نانو

این نوع از کاغذ دیواری که استحکام بسیار بالایی دارد؛ با تکنولوژی نانو ساخته می‌شود و به همین دلیل خاصیت‌هایی از قبیل دلیل ضد دوده و کثیفی، عایق صدا، ضد حساسیت، مقاوم در برابر آفتاب و گرما دارند و همچنین به دلیل تکنولوژی نانو مورد استفاده در ان قیمت بالاتری دارد.

۷) کاغذ دیواری بافت‌دار

در ساختار این نوع کاغذ دیواری الیافی مانند مخمل استفاده شده است که از جنس مخمل پارچه‌ای یا مخمل پلاستیکی است و زمینه این نوع از کاغذ دیواری از جنس پارچه یا PVC است و همچنین به دلیل ساختار‌های مخملی موجود در ان قابلیت شست و شو ندارد و چون رنگ‌های تیره در آن استفاده شده است به راحتی با دکوراسیون منزل، بخصوص با مبل‌ها هماهنگ می‌شود.

نصب کاغذ دیواری

اگرچه بسیاری از افراد نصب کردن کاغذ دیواری را به افراد حرفه‌ای و کسانی که در این زمینه تخصص دارند واگذار می‌کنند اما به دلیل اینکه کاغذ دیواری سرعت نصب بالایی بالایی دارد و مانند رنگ نیاز به خشک شدن و مشکلاتی از قبیل آن ندارد خود افراد نیز می‌توانند این کار را با رعایت چند تکنیک ساده که در این مقاله نیز ذکر می‌کنیم؛ انجام دهند.

ابتدا برای نصب کاغذ دیواری به وسایل مورد نیاز آن و ابزار‌هایی از قبیل میز کار، نردبان، قلموی بزرگ، کاردک پلاستیکی، غلطک پلاستیکی، شاقول، سمباتمه، متر و قیچی نیاز است که باید آن‌ها را فراهم کرد و در گوشه‌ای نزدیک به محل کار برای مواقع لزوم قرار داد. قبل از نصب کاغذ دیواری باید همه‌ی تابلو‌ها و وسایل روی دیوار را جدا کرد و در صورت نصب کاغذ دیواری بر روی سقف نیز کنتور برق را باید قطع کرد و لامپ‌ها و … را جدا کرد. قبل از نصب کاغذ دیواری باید دیوار را زیر سازی کرد و اما منظور از زیرسازی این است که باید نم و رطوبت‌های مختلف بر روی دیوار از بین ببریم چون اگر دیوار نم داشته باشد بعد از نصب دچار مشکل می‌شود بنابراین قبل از نصب باید قسمت‌های نم‌ دار را با کاردک فلزی بتراشیم تا جایی که منبع نم از بین برود. پس از انجام دادن این کار‌های اولیه طی چند مرحله کاغذ دواری را نصب می‌کنیم.